handige gids

online alles wat u zoekt

Voorkom ellende met een credit check

Het zakendoen als ondernemer brengt een behoorlijk aantal risico’s met zich mee. Denk daarbij bijvoorbeeld aan klanten die niet tijdig hun factuur betalen. Of waarvan uiteindelijk blijkt dat ze helemaal niet in staat zijn om de factuur te betalen. Een risico die het voortbestaan van je onderneming behoorlijk in gevaar kan brengen. Belangrijk is om het beheer op je openstaande facturen strak en goed te doen. Het meest belangrijke aspect is aan de voorkant goed kijken welke klanten je binnenhaalt onder welke voorwaarden. Die kan je doen door middel van een credit check. In dit blog en we daar meer over. Lees snel verder.

Hoe doe je een credit check?

Bij een credit check kijk je of een bedrijf kredietwaardig is of niet. Als je op factuurbasis gaat samenwerken is dat eigenlijk een hele logische actie om te doen voordat je die samenwerking aangaat. Je levert immers een product of dienst of krediet. Je levert eerst en daarna hoeft er pas betaald te worden. Feitelijk verstrek je dus een financiering. En net als andere financiers wil je kunnen toetsen of dit terug betaald wordt. Dit kun je doen door middel van een credit check. Hierbij analyseer je de financiële situatie van de betreffende partij waarmee een beeld ontstaat of ze in staat zullen zijn tijdig de facturen te betalen. Het is dus verstandig om de credit check te doen in het salesproces en voordat de deal feitelijk gesloten is. Als een partij wellicht minder kredietwaardig is kun je daar tijdig op anticiperen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door wekelijks te factureren in plaats van maandelijks, of bijvoorbeeld vooraf te factureren. In het ergste geval is het aanleiding om helemaal niet in zee te gaan met deze partij. Het positieve is dat als je dat wel gedaan had er flink veel energie was gaan zitten in het incasseren van de facturen bij zo’n partij.

Hoe doe je de credit check

De makkelijkste weg is om het te laten doen. Er zijn partijen die daarin gespecialiseerd zijn en veel bronnen hebben waar ze informatie vandaan kunnen halen. Je krijgt dan netjes een rapport met daarin een eindconclusie over de kredietwaardigheid. Als je het zelf gaat doen kun je bijvoorbeeld gegevens opvragen bij de kamer van koophandel. Vaak is er een jaarrekening die je kunt raadplegen. Daarin vind je onder andere de balans die weer een goed beeld geeft over de vermogenspositie van het betreffende bedrijf.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 handige gids

Thema door Anders Norén