handige gids

online alles wat u zoekt

Hoe slaag je zonder diploma in de diplomademocratie?

Nederland heeft de afgelopen decennia de gedaante aangenomen van een diplomademocratie. Was het in de tijd van onze opa’s en oma’s een zeldzaamheid als iemand na zijn middelbare school ging studeren, tegenwoordig lijkt bijna iedereen voor een vervolgstudie te gaan. Een universiteit is allang niet meer een bolwerk voor geboren schaakmeesters, filosofen of wiskundigen. Ook eenvoudige Joey’s of Tamara’s uit een arbeidersgezin zijn te vinden in het Huis van de Rede. Het is inmiddels zover geraakt dat 45 procent van de bevolking een diploma in het hoger onderwijs heeft behaald. Maar wat als studeren niét je ding is?

Niet iedereen houdt van studeren

Niet iedereen houdt ervan om in de schoolbanken te zitten, om boeken door te bladeren of informatie in het hoofd te stampen en het er weer uit te laten komen tijdens het toetsmoment. Eigenlijk zou dit niets uit moeten maken. Boeken lezen en lesstof opnemen is maar één manier om kennis te verwerven. Dit is een manier die ook ook wel know that wordt genoemd. Een andere manier van kennisverwerving is knowhow. Je kunt timmerman worden door theorie over het hameren op te nemen, maar ook door simpelweg de hamer ter hand te nemen en aan de slag te gaan. Op deze manier ben je ook aan het leren, alleen op een andere manier dan de schoolse leerwijze van boeken en toetsen. Helaas is alleen knowhow niet genoeg om een diploma te behalen.

Aan het werk zonder diploma

Ook in een tijd waar werkgevers in toenemende mate zoeken naar gediplomeerd personeel, is het gelukkig mogelijk om te werken zonder diploma. Hierbij gaat het niet alleen om baantjes in de troosteloze wereld van de callcenters. Je kunt aan het werk in de bouw, als verkeersregelaar of als monteur in diverse omgevingen. Typische beroepen die passen bij iemand die werken met zijn handen prefereert boven werken achter een bureau. Vanuit de startposities zijn er bovendien genoeg doorgroeimogelijkheden. Om een van deze klussen aan te pakken moet je wel eerst een training of een cursus volgen, zodat je kennis hebt van de veiligheidsvoorwaarden en andere belangrijke zaken op het werk. Dit wordt echter betaald door de werkgever. Na vier dagen kun je in sommige gevallen als je diploma in ontvangst nemen.

Ook als je wil werken zonder diploma ontkom je er helaas niet aan om een diploma te halen. Hoe je het ook wendt of keert, Nederland is een diplomademocratie.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 handige gids

Thema door Anders Norén