handige gids

online alles wat u zoekt

Jacquet kopen voor uw bruiloft

Gaat u binnenkort trouwen? Dan wil u er natuurlijk tiptop uitzien! Een jacquet is het meest stijlvolle kledingstuk wat u in dit geval kunt dragen.

Wat is een Jacquet?

De leken onder ons zullen zich misschien afvragen wat een jacquet is. Speciaal voor hen zetten wij de feiten op een rijtje:

Jacquet is de naam van een gelegenheidskostuum voor mannen. Het bestaat uit een lange, zwarte jas met rond weggesneden voorpanden en een gestreepte broek zonder omslag. Daaronder wordt gedragen een wit, niet gesteven, overhemd met een blinde knoopsluiting, dubbele manchetten, een das (vaak met grijs erin) en een grijs of zwart vest. Verder grijze glacé of suède handschoenen, een grijze of zwarte hoge hoed en gladde, zwarte schoenen; zwarte handschoenen worden gedragen bij rouw, grijze bij feestelijke gelegenheden.

Een jacquet wordt tegenwoordig bijna alleen nog gedragen tijdens een huwelijksceremonie en een begrafenis. Ook op katholieke feesten dragen vooraanstaande mannen het als het protocol dit voorschrijft. Ook door traditionele studenten (leden van studentenverenigingen) wordt het  bij gelegenheden gedragen hoewel tegenwoordig vaker gekozen wordt voor een rokkostuum. Vroeger moesten ministers altijd in jacquet op audiëntie bij de koning. In Nederland dragen de mannelijke ministers tegenwoordig nog een jacquet tijdens de Troonrede op Prinsjesdag. Daar kwam het trouwens als plaatsvervanger van de ambtskledij die voor de Tweede Wereldoorlog gedragen werd.

Een jacquet voor uw bruiloft

Voor bruiloften die overdag plaatsvinden, trouwt men traditioneel in jacquet. Een jacquet bestaat uit een lange, zwarte of donkergrijze jas met rond weggesneden voorpanden, een single of double breasted vest, een grijs/zwart gestreepte broek zonder omslag, een wit overhemd met regulier boord en dubbele manchetten, das, zwarte schoenen, pochet en eventueel een grijze of zwarte hoge hoed. Na 18:00 uur verruilt u het jacquet voor een smoking of rokkostuum. Het is dus verstandig om te zorgen dat u ook een smoking aanschaft of huurt, zodat u uw volledige bruiloft er tiptop bij zal lopen!

Kopen of huren?

U vraagt zich misschien af of u uw jacquet beter kunt kopen of huren. Wij kunnen natuurlijk niet in uw portemonnee kijken, maar we raden bijna altijd aan om een jacquet te kopen. Mits u op gewicht blijft, zult u vaker gelegenheden krijgen waar u hem kunt dragen. Zo kunt u uw jacquet ook op een begrafenis dragen en helaas komen die ook regelmatig voor. Verder is het ontzettend leuk om uw jacquet in uw kledingkast te zien hangen, omdat het u herinnert aan de mooiste dag van uw leven!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2023 handige gids

Thema door Anders Norén